zywieniesportowcow.pl

Zupa Tom Yum • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!

Zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
krewetki mrożone - 400 g
marchew - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
por - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
boczniaki - 150 g
pomidorki cherry - 5 szt.
limonka - 1,5 szt.
sos rybny - 2 łyżki
pasta tom yum - 25 g
ziele angielskie - 3 szt.
liść laurowy - 3 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
kolendra świeża - 5 gałązek
sól - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Marchew, seler, por i pietruszkę myjemy i obieramy. Przekrajamy na pół i wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą.
2.GOTUJEMY BULION:
Ustawiamy garnek na gazie i gotujemy bulion. Gdy się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimum, tak aby wywar tylko lekko mrugał.
3.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Do bulionu dodajemy sól, pieprz, ziele oraz liście laurowe.
4.GOTUJEMY BULION:
Bulion gotujemy przez 1,5 godziny.Gdy  stanie się esencjonalny, wyciągamy z niego wszystkie warzywa i ziele angielskie oraz liście laurowe.
5.DODAJEMY PASTĘ:
Do zupy dodajemy pastę Tom Yum i mieszamy.
6.PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY I POMIDORKI ORAZ CHILI:
Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Papryczkę kroimy w plastry. Wszystkie składniki dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut.
7.DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE:
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy.
8.DODAJEMY KREWETKI:
Do wywaru dodajemy umyte i osuszone krewetki. Mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty.
9.WYKAŃCZAMY ZUPĘ:
Dodajemy do zupy sos rybny i mieszamy. Limonkę kroimy na połówki i wyciskamy z niej sok wprost do garnka. Kolendrę myjemy i osuszamy, kroimy i także wrzucamy do zupy. Gotujemy przez 3-4 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu zupa jest gotowa do jedzenia.
Zupa Tom Yum

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Marchew, seler, por i pietruszkę myjemy i obieramy. Przekrajamy na pół i wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą.

2

GOTUJEMY BULION

Ustawiamy garnek na gazie i gotujemy bulion. Gdy się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimum, tak aby wywar tylko lekko mrugał.

3

DODAJEMY PRZYPRAWY

Do bulionu dodajemy sól, pieprz, ziele oraz liście laurowe.

4

GOTUJEMY BULION

Bulion gotujemy przez 1,5 godziny.Gdy  stanie się esencjonalny, wyciągamy z niego wszystkie warzywa i ziele angielskie oraz liście laurowe.

5

DODAJEMY PASTĘ

Do zupy dodajemy pastę Tom Yum i mieszamy.

6

PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY I POMIDORKI ORAZ CHILI

Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Papryczkę kroimy w plastry. Wszystkie składniki dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut.

7

DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE

Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy.

8

DODAJEMY KREWETKI

Do wywaru dodajemy umyte i osuszone krewetki. Mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty.

9

WYKAŃCZAMY ZUPĘ

Dodajemy do zupy sos rybny i mieszamy. Limonkę kroimy na połówki i wyciskamy z niej sok wprost do garnka. Kolendrę myjemy i osuszamy, kroimy i także wrzucamy do zupy. Gotujemy przez 3-4 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu zupa jest gotowa do jedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1485,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

371,4 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

27,9 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

24 g

Podobne przepisy

Zupa Tom Yum - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl