zywieniesportowcow.pl

Som tam - sałatka tajska • przepis • składniki • przygotowanie

Som Tam to pyszna, orzeźwiająca sałatka pochodząca z Tajlandii, która łączy w sobie smak świeżych składników, pikantnych przypraw i słodkiego sosu. To idealne danie na letnie dni, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Jak przyrządzić ją w polskich warunkach? Przygotujmy wspólnie tę wyjątkową sałatkę!

Som tam - sałatka tajska

Som Tam to pyszna, orzeźwiająca sałatka pochodząca z Tajlandii, która łączy w sobie smak świeżych składników, pikantnych przypraw i słodkiego sosu. To idealne danie na letnie dni, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Jak przyrządzić ją w polskich warunkach? Przygotujmy wspólnie tę wyjątkową sałatkę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 3 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
orzechy ziemne niesolone - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
fasolka zielona, mrożona - 100 g
sok z limonki - 3 łyżki
sos rybny - 2 łyżki
cukinia - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BLANSZUJEMY FASOLKĘ:
W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy garść fasolki, nie zmniejszając ognia. Od momentu ponownego zagotowania wody gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy na sitku, przelewając zimną wodą. Odstawiamy do ostudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY I UCIERAMY CZOSNEK Z PAPRYCZKĄ:
Czosnek obieramy i siekamy z grubsza. Papryczki myjemy i kroimy drobno. W moździerzu umieszczamy czosnek oraz papryczki i ucieramy je drewnianym tłuczkiem, aż będą lekko rozdrobnione. Jeśli nie mamy moździerza, możemy utrzeć składniki w misce drewnianą łyżką.
3.DODAJEMY SOS SOJOWY I ORZESZKI:
Do rozdrobnionych składników dodajemy sos sojowy oraz 1 łyżkę orzeszków ziemnych. Kontynuujemy ucieranie przez około 30 sekund.
4.DODAJEMY CUKIER:
Dodajemy cukier trzcinowy i dalej ucieramy tak, aby cukier się rozpuścił.
5.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SOSU:
Wlewamy sok z limonki oraz sos rybny i mieszamy całość, aż będzie dobrze połączona.
6.KROIMY I DODAJEMY POMIDORY:
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy. Do miski wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową i połówki pomidorów.
7.ŚCIERAMY CUKINIĘ:
Cukinię myjemy i odcinamy jej końce. Obieraczką do warzyw ścieramy cukinię na cieniutkie paseczki. Gąbczasty środek warzywa wraz z pestkami zostawiamy do wykorzystania w innym przepisie. Paski cukinii wrzucamy do miski z pomidorami i fasolką.
8.DODAJEMY DRESSING:
Do miski z warzywami wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy pozostałymi orzechami. Sałatka jest gotowa - możemy ją podawać w towarzystwie porcji ugotowanego ryżu, ćwiartkami limonki i gałązkami kolendry.
Som tam - sałatka tajska

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLANSZUJEMY FASOLKĘ

W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy garść fasolki, nie zmniejszając ognia. Od momentu ponownego zagotowania wody gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy na sitku, przelewając zimną wodą. Odstawiamy do ostudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY I UCIERAMY CZOSNEK Z PAPRYCZKĄ

Czosnek obieramy i siekamy z grubsza. Papryczki myjemy i kroimy drobno. W moździerzu umieszczamy czosnek oraz papryczki i ucieramy je drewnianym tłuczkiem, aż będą lekko rozdrobnione. Jeśli nie mamy moździerza, możemy utrzeć składniki w misce drewnianą łyżką.

3

DODAJEMY SOS SOJOWY I ORZESZKI

Do rozdrobnionych składników dodajemy sos sojowy oraz 1 łyżkę orzeszków ziemnych. Kontynuujemy ucieranie przez około 30 sekund.

4

DODAJEMY CUKIER

Dodajemy cukier trzcinowy i dalej ucieramy tak, aby cukier się rozpuścił.

5

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SOSU

Wlewamy sok z limonki oraz sos rybny i mieszamy całość, aż będzie dobrze połączona.

6

KROIMY I DODAJEMY POMIDORY

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy. Do miski wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową i połówki pomidorów.

7

ŚCIERAMY CUKINIĘ

Cukinię myjemy i odcinamy jej końce. Obieraczką do warzyw ścieramy cukinię na cieniutkie paseczki. Gąbczasty środek warzywa wraz z pestkami zostawiamy do wykorzystania w innym przepisie. Paski cukinii wrzucamy do miski z pomidorami i fasolką.

8

DODAJEMY DRESSING

Do miski z warzywami wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy pozostałymi orzechami. Sałatka jest gotowa - możemy ją podawać w towarzystwie porcji ugotowanego ryżu, ćwiartkami limonki i gałązkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

309,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

154,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Som tam - sałatka tajska - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl