zywieniesportowcow.pl

Ostra zupa z rybą i ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

Ostra zupa z rybą i ryżem

Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula dymka - 0,5 szt.
dorsz filet - 400 g
kolendra świeża - 25 g
imbir świeży - 20 g
limonka - 0,5 szt.
pieczarka - 150 g
pomidor czerwony - 300 g
ryż jaśminowy - 150 g
sambal oelek - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
trawa cytrynowa - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebule dymki kroimy w krążki. Listki kolendry obrywamy, łodygi zachowujemy. Trawę cytrynową kroimy na duże kawałki. Imbir obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy z łodygami kolendry i trawą cytrynową do jednorazowego filtra do herbaty.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Bulion zagotowujemy z dymkami i przyprawami w filtrze do herbaty i gotujemy przez 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, sambal oelek i sosem sojowym. Dodajemy rybę i grzyby. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku, filtr z przyprawami wyjmujemy.
3.ZUPĘ PODAJEMY Z RYŻEM I KOLENDRĄ:
Ugotowany ryż przekładamy do misek. Zalewamy zupą i posypujemy listkami kolendry.
Ostra zupa z rybą i ryżem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebule dymki kroimy w krążki. Listki kolendry obrywamy, łodygi zachowujemy. Trawę cytrynową kroimy na duże kawałki. Imbir obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy z łodygami kolendry i trawą cytrynową do jednorazowego filtra do herbaty.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Bulion zagotowujemy z dymkami i przyprawami w filtrze do herbaty i gotujemy przez 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, sambal oelek i sosem sojowym. Dodajemy rybę i grzyby. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku, filtr z przyprawami wyjmujemy.

3

ZUPĘ PODAJEMY Z RYŻEM I KOLENDRĄ

Ugotowany ryż przekładamy do misek. Zalewamy zupą i posypujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1040 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

260 kcal

🥑

Tłuszcz

1,4 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

23,1 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy

Ostra zupa z rybą i ryżem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl