zywieniesportowcow.pl

Zapiekany ser z pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!

Zapiekany ser z pistacjami

Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
winogrona jasne - 200 g
masło - 2 łyżki
cynamon - 1 szczypta
miód - 3 łyżki
pistacje - 70 g
pomarańcza - 1 szt.
ser camembert - 250 g
ser langres - 100 g
żurawina suszona - 70 g
rozmaryn świeży - 32 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY SER CAMEMBERT:
Z sera camembert ścinamy górną warstwę skórki. Skórkę odkładamy. W miąższ sera wkładamy 3 gałązki rozmarynu. Przekładamy ser do okrągłego pojemnika, umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY SYROP:
Miód łączymy na patelni z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z ½ pomarańczy. Podgrzewamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstniejącego syropu. Gdy sok z pomarańczy lekko odparuje, dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je w syropie.
3.PODAJEMY DANIE:
Ser langres kroimy na mniejsze kawałki. Podpieczony ser camembert przekładamy na deskę.
Zapiekany ser z pistacjami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY SER CAMEMBERT

Z sera camembert ścinamy górną warstwę skórki. Skórkę odkładamy. W miąższ sera wkładamy 3 gałązki rozmarynu. Przekładamy ser do okrągłego pojemnika, umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY SYROP

Miód łączymy na patelni z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z ½ pomarańczy. Podgrzewamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstniejącego syropu. Gdy sok z pomarańczy lekko odparuje, dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je w syropie.

3

PODAJEMY DANIE

Ser langres kroimy na mniejsze kawałki. Podpieczony ser camembert przekładamy na deskę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2220 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

555 kcal

🥑

Tłuszcz

35 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

21,4 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy

Zapiekany ser z pistacjami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl