zywieniesportowcow.pl

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne • przepis • składniki • przygotowanie

Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne

Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 60 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka
masło - 50 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mleko - 120 ml
mleko 3,2% - 400 ml
olej rzepakowy - 1 l
spirytus - 20 ml
mąka pszenna - 50 g
cukier trzcinowy - 40 g
drożdże świeże - 35 g
jajko - 2 szt.
powidła śliwkowe - 290 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
wanilia - 3 g
olej kokosowy - 125 g
mleczko kokosowe - 92 g
mąka orkiszowa - 315 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA:
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.
3.GARUJEMY PĄCZKI:
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
4.PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW:
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.
5.GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE:
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.
6.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
7.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i tworzymy zagłębienie. Mleko zagotowujemy. W drugiej misce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do zagłębienia w mące. Odrobinę mąki mieszamy z mlekiem i drożdżami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
8.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku lub kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z żółtkami i resztą cukru. Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto rękoma. Następnie dodajemy płynne masło i spirytus. Zagniatamy, aż zacznie się odklejać od dłoni, jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
9.FORMUJEMY PĄCZKI I SMAŻYMY:
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i oprószamy mąką. Dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką. Piekarnik rozgrzewamy do 50°C. W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy ją do głębokiej blachy. Blachę z pączkami umieszczamy w piekarniku, a pod nią blachę z wodą. Pączki pozostawiamy w piekarniku do wyrośnięcia.
10.PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY:
350 ml mleka zagotowujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka wraz z całymi laskami. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy około 50 ml mleka i dokładnie mieszamy. Z gotującego się mleka wyjmujemy laski wanilii. Ciągle mieszając, wlewamy żółtka z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszamy, aż do zagotowania się masy i jej zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło i spirytus. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
11.SZPRYCUJEMY PĄCZKI:
Przestudzonym kremem napełniamy usmażone pączki – robimy to za pomocą rękawa cukierniczego lub przecinamy pączki i przekładamy je kremem.
12.PĄCZKI OBTACZAMY W CUKRZE:
Cukier mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym i obtaczamy w nim pączki.
2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.

3

GARUJEMY PĄCZKI

Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

4

PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW

Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.

5

GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE

Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.

6

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

7

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Mąkę przesiewamy do dużej miski i tworzymy zagłębienie. Mleko zagotowujemy. W drugiej misce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do zagłębienia w mące. Odrobinę mąki mieszamy z mlekiem i drożdżami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

8

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku lub kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z żółtkami i resztą cukru. Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto rękoma. Następnie dodajemy płynne masło i spirytus. Zagniatamy, aż zacznie się odklejać od dłoni, jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

9

FORMUJEMY PĄCZKI I SMAŻYMY

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i oprószamy mąką. Dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką. Piekarnik rozgrzewamy do 50°C. W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy ją do głębokiej blachy. Blachę z pączkami umieszczamy w piekarniku, a pod nią blachę z wodą. Pączki pozostawiamy w piekarniku do wyrośnięcia.

10

PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY

350 ml mleka zagotowujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka wraz z całymi laskami. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy około 50 ml mleka i dokładnie mieszamy. Z gotującego się mleka wyjmujemy laski wanilii. Ciągle mieszając, wlewamy żółtka z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszamy, aż do zagotowania się masy i jej zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło i spirytus. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

11

SZPRYCUJEMY PĄCZKI

Przestudzonym kremem napełniamy usmażone pączki – robimy to za pomocą rękawa cukierniczego lub przecinamy pączki i przekładamy je kremem.

12

PĄCZKI OBTACZAMY W CUKRZE

Cukier mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym i obtaczamy w nim pączki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3983,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

497,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

51,8 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl