zywieniesportowcow.pl

Zielone kanapki na pieczywie razowym • przepis • składniki • przygotowanie

Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.

Zielone kanapki na pieczywie razowym

Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
chleb razowy - 4 kromki
kiełki rzodkiewki - 1 garść
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek kiszony - 2 szt.
rukola - 2 garście
sałata rzymska - 4 liście
ogórek - 0,5 szt.
tofu, wędzone - 100 g
papryka zielona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt grecki - 0,5 niepełna szklanka
bazylia świeża - 2 garście
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity sos.
2.SKŁADAMY KANAPKI:
Gotowy sos wykładamy na każdą kromkę razowego chleba. Na 2 kromki wykładamy kolejno: rukolę, awokado pokrojone w plastry, twaróg pokrojony w plastry (lub pokrojone w plastry wędzone tofu), liście sałaty, ogórek kiszony i świeży pokrojone w podłużne plastry, paprykę pokrojoną w słupki i kiełki rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zielone kanapki na pieczywie razowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity sos.

2

SKŁADAMY KANAPKI

Gotowy sos wykładamy na każdą kromkę razowego chleba. Na 2 kromki wykładamy kolejno: rukolę, awokado pokrojone w plastry, twaróg pokrojony w plastry (lub pokrojone w plastry wędzone tofu), liście sałaty, ogórek kiszony i świeży pokrojone w podłużne plastry, paprykę pokrojoną w słupki i kiełki rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1258,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

629,4 kcal

🥑

Tłuszcz

24,5 g

🌾

Węglowodany

79,3 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

27 g

Podobne przepisy

Zielone kanapki na pieczywie razowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl