zywieniesportowcow.pl

Racuchy bez drożdży ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.

Racuchy bez drożdży ze śliwkami

Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
mleko - 250 ml
mąka pszenna - 320 g
cukier - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
śliwka - 12 szt.
olej - 4 łyżki
cukier puder - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do pojemnika miksującego wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Całość ucieramy na puszystą masę – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 6 minut / obroty 4. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy pozostałe składniki i wybieramy programugniatanie / ciasto płynne / czas 2 minuty.
2.PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI:
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy według uznania w plastry lub w kostkę.
3.SMAŻYMY RACUCHY:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto na racuchy wylewamy na patelnię dość dużą łyżką i na surowym cieście układamy śliwki. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.
4.PODAJEMY RACUCHY:
Gotowe racuchy podajemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Racuchy bez drożdży ze śliwkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do pojemnika miksującego wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Całość ucieramy na puszystą masę – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 6 minut / obroty 4. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy pozostałe składniki i wybieramy programugniatanie / ciasto płynne / czas 2 minuty.

2

PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy według uznania w plastry lub w kostkę.

3

SMAŻYMY RACUCHY

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto na racuchy wylewamy na patelnię dość dużą łyżką i na surowym cieście układamy śliwki. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.

4

PODAJEMY RACUCHY

Gotowe racuchy podajemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2309,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1154,7 kcal

🥑

Tłuszcz

27,9 g

🌾

Węglowodany

206,9 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

28,1 g

Podobne przepisy

Racuchy bez drożdży ze śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl