Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym • przepis • składniki • przygotowanie
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Podsmażamy przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy miodem i krótko karmelizujemy. Rozcieńczamy sokiem z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
SMAŻYMY MIĘSO
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Oba składniki podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut, mieszając, aż nabiorą brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
ROBIMY KREM SEROWY
Ser feta osączamy. 150 g miksujemy z masłem, śmietanką i mlekiem, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. ⅓ przekładamy na marchewki. Przykrywamy mięsem mielonym, skrapiamy pozostałym kremem serowym.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kruszymy pozostałą fetę, posypujemy nią zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20 minut. Podajemy z chlebem pita lub ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3029,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
757,4 kcal
Tłuszcz
54,1 g
Węglowodany
28,6 g
Błonnik
41,7 g
Białko
41,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.