Lekkie ciasteczka z komosą ryżową • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Daktyle przekładamy do naczynia blendera i mielemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Ciasteczka powinny mieć średnicę 5-6 cm. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat.
DEKORUJEMY CIASTECZKA CZEKOLADĄ
Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Temperujemy czekoladę –sprawdź, jak to zrobić! Na papier do pieczenia nakładamy łyżeczkę czekolady. Na czekoladzie układamy ciasteczko i dociskamy. W ten sposób wykładamy całą blachę ciasteczkami.
SCHŁADZAMY CIASTKA
Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1896,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
237,1 kcal
Tłuszcz
6,6 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
4,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody mango z serka wiejskiego
Przepyszne lody mango z serka wiejskiego, które przygotujesz w 5 minut i zjesz od razu! Wypróbuj ten przepis z 4 składników i ciesz się owocowym orzeźwieniem.

Migdałowe ciasto Santiago
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jogurt
Domowy i prosty sposób na świeży jogurt. Idealnie sprawdzi się do śniadania lub na przekąskę.

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.