Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty bakłażan z dodatkiem mozzarelli i pomidora, pieczony w airfryerze i podany z aromatycznym pesto słonecznikowym, to idealny pomysł na szybki i efektowny obiad.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NACINAMY I PIECZEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Trzymając go przeciętą stroną do dołu, przykładamy do niego pałeczki do sushi lub grubsze szpikulce do szaszłyków i nacinamy go w plasterki o grubości około 5 mm – nie przecinając do końca. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym smarujemy oliwą.
DODAJEMY POMIDOR I MOZZARELLĘ
Po 15 minutach w każdą naciętą kieszonkę wkładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Wkładamy całość z powrotem do airfryera i pieczemy kolejne 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
W blenderze umieszczamy słonecznik, bazylię, czosnek, parmezan, sok z cytryny i oliwę. Blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby pesto było łatwiejsze do rozprowadzenia.
PODAJEMY DANIE
Gotowy bakłażan polewamy pesto i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy od razu – na ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1600,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
800,3 kcal
Tłuszcz
65,2 g
Węglowodany
22,1 g
Błonnik
8,3 g
Białko
36,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!

Komosianka na słodko
Wypróbuj świetną wariację na temat owsianki, gdzie owies zastępujemy komosą ryżową. Szybkie i oryginalne śniadanie, które samo się gotuje!

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.