zywieniesportowcow.pl

Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!

Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami

Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mieszanka mrożonej fasoli żółtej i zielonej - 450 g
ząbek czosnku - 1 szt.
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżeczki
chili płatki - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ser feta - 50 g
orzech włoski - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY FASOLKĘ:
Mrożoną fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy ją, przelewamy zimną wodą i osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
2.PODSMAŻAMY FASOLKĘ:
Czosnek bardzo drobno siekamy i przekładamy na zimną patelnię. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, płatki chili, oregano i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż zaczną pachnieć, i dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość, cały czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 1 minutę.
3.PODAJEMY FASOLKĘ:
Fasolkę w przyprawach przekładamy na talerze, ozdabiamy pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi. Danie podajemy na ciepło i opcjonalnie doprawiamy pieprzem do smaku.
Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY FASOLKĘ

Mrożoną fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy ją, przelewamy zimną wodą i osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.

2

PODSMAŻAMY FASOLKĘ

Czosnek bardzo drobno siekamy i przekładamy na zimną patelnię. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, płatki chili, oregano i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż zaczną pachnieć, i dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość, cały czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 1 minutę.

3

PODAJEMY FASOLKĘ

Fasolkę w przyprawach przekładamy na talerze, ozdabiamy pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi. Danie podajemy na ciepło i opcjonalnie doprawiamy pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl