zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka porowa z chlebem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!

Zapiekanka porowa z chlebem i szynką

Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 150 ml
chleb żytni - 120 g
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
por - 1 kg
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 125 g
śmietana 30% - 100 g
ser ementaler - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PORA:
Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Dusimy na maśle aż do zeszklenia. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANKĘ:
Część pora rozkładamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Na porach w śmietanie układamy warstwę z kromek chleba. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i przykrywamy pozostałymi porami w śmietanie. Posypujemy startym ementalerem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez ok. 20 minut na złotobrązowy kolor.
Zapiekanka porowa z chlebem i szynką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PORA

Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Dusimy na maśle aż do zeszklenia. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANKĘ

Część pora rozkładamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Na porach w śmietanie układamy warstwę z kromek chleba. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i przykrywamy pozostałymi porami w śmietanie. Posypujemy startym ementalerem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez ok. 20 minut na złotobrązowy kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1906 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

476,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,4 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

21,2 g

💪

Białko

21,2 g

Podobne przepisy

Zapiekanka porowa z chlebem i szynką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl