zywieniesportowcow.pl

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście • przepis • składniki • przygotowanie

Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście

Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
jogurt naturalny - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta biała - 160 g
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
lubczyk świeży - 6 g
ziemniak - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY ZIEMNIAKI I CEBULĘ:
Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sitku i odciskamy z wody do miski. Wodę po odciskaniu ziemniaków odstawiamy na chwilę, by skrobia opadła na dno, a następnie delikatnie odlewamy. Skrobię, która osadzi się na dnie, dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2.WYPEŁNIAMY LIŚCIE KAPUSTY MASĄ ZIEMNIACZANĄ:
Blachę do pieczenia skrapiamy oliwą. Oliwę rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy, na której następnie układamy pojedyncze liście kapusty. Liście wypełniamy obficie masą ziemniaczaną. Masę nakrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty. Nie musimy dociskać liści do masy – pod wpływem ciepła skurczą się i dokładnie otulą masę ziemniaczaną, zamykając ją wewnątrz.
3.PIECZEMY POLEŚNIKI:
Poleśniki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie możemy odwrócić poleśniki, by zarumieniły się z obu stron.
4.PODAJEMY POLEŚNIKI:
Upieczone poleśniki podajemy z porcją jogurtu naturalnego. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym lubczykiem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY ZIEMNIAKI I CEBULĘ

Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sitku i odciskamy z wody do miski. Wodę po odciskaniu ziemniaków odstawiamy na chwilę, by skrobia opadła na dno, a następnie delikatnie odlewamy. Skrobię, która osadzi się na dnie, dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

2

WYPEŁNIAMY LIŚCIE KAPUSTY MASĄ ZIEMNIACZANĄ

Blachę do pieczenia skrapiamy oliwą. Oliwę rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy, na której następnie układamy pojedyncze liście kapusty. Liście wypełniamy obficie masą ziemniaczaną. Masę nakrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty. Nie musimy dociskać liści do masy – pod wpływem ciepła skurczą się i dokładnie otulą masę ziemniaczaną, zamykając ją wewnątrz.

3

PIECZEMY POLEŚNIKI

Poleśniki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie możemy odwrócić poleśniki, by zarumieniły się z obu stron.

4

PODAJEMY POLEŚNIKI

Upieczone poleśniki podajemy z porcją jogurtu naturalnego. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym lubczykiem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1121,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

560,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,9 g

🌾

Węglowodany

103,2 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl