zywieniesportowcow.pl

Knedle ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Knedle ze śliwkami

Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier puder - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 250 g
jogurt naturalny - 150 g
malina - 70 g
cukier trzcinowy - 1 łyżka
śliwka - 0,5 kg
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO MISKI:
wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko.
2.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY:
do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi.
3.WYROBIONE CIASTO PRZEKŁADAMY:
na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki.
4.Z CIASTA FORMUJEMY:
rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.
5.UMYTE ŚLIWKI PRZEKRAWAMY:
na pół, pozbawiamy pestek.
6.OD ŚRODKA POSYPUJEMY:
cukrem trzcinowym, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę.
7.TAK PRZYGOTOWANE KNEDLE:
gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli).
8.UGOTOWANE KNEDLE HARTUJEMY:
pod zimną wodą.
9.PODAJEMY JE Z:
jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym oraz dekorujemy umytymi malinami.
Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO MISKI

wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko.

2

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY

do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi.

3

WYROBIONE CIASTO PRZEKŁADAMY

na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki.

4

Z CIASTA FORMUJEMY

rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.

5

UMYTE ŚLIWKI PRZEKRAWAMY

na pół, pozbawiamy pestek.

6

OD ŚRODKA POSYPUJEMY

cukrem trzcinowym, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę.

7

TAK PRZYGOTOWANE KNEDLE

gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli).

8

UGOTOWANE KNEDLE HARTUJEMY

pod zimną wodą.

9

PODAJEMY JE Z

jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym oraz dekorujemy umytymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

989,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

247,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,0 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl