zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek parzony - 100 g
brokuł - 1 szt.
jajko - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 175 g
mozzarella - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano, tarty - 40 g
sól - 1 szczypta
makaron farfalle - 300 g
śmietana 30% - 200 g
cebula - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paski, pomidorki w ćwiartki, a mozzarellę w kostkę. Z brokułu wycinamy różyczki, które następnie kroimy w mniejsze kawałki.
2.GOTUJEMY I SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Kawałki brokułu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować. Boczek podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię dodajemy cebulę i całość smażymy, aż cebula delikatnie się zarumieni.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWO-JAJECZNĄ:
Do dużej miski dodajemy dwa jajka i śmietankę i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI ZAPIEKANKI:
Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ugotowany makaron, kawałki brokułu, podsmażony boczek z cebulką, pomidorki i mozzarellę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
5.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Składniki na zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy tartym serem grana padano. Zapiekankę najpierw pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 10 minut. Następnie zmieniamy ustawienia na funkcję grillową, a temperaturę na 200°C pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż zapiekanka się zarumieni.
Zapiekanka makaronowa  z warzywami i mozzarellą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paski, pomidorki w ćwiartki, a mozzarellę w kostkę. Z brokułu wycinamy różyczki, które następnie kroimy w mniejsze kawałki.

2

GOTUJEMY I SMAŻYMY SKŁADNIKI

Kawałki brokułu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować. Boczek podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię dodajemy cebulę i całość smażymy, aż cebula delikatnie się zarumieni.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWO-JAJECZNĄ

Do dużej miski dodajemy dwa jajka i śmietankę i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI ZAPIEKANKI

Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ugotowany makaron, kawałki brokułu, podsmażony boczek z cebulką, pomidorki i mozzarellę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

5

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Składniki na zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy tartym serem grana padano. Zapiekankę najpierw pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 10 minut. Następnie zmieniamy ustawienia na funkcję grillową, a temperaturę na 200°C pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3230,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

807,6 kcal

🥑

Tłuszcz

46 g

🌾

Węglowodany

71,5 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl