Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO ZA POMOCĄ
miksera lub rózgi cukierniczej robimy ciasto: miksujemy mleko z jajkiem, cukrem wanilinowym oraz skórką pomarańczową i szczyptą soli, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.
CIASTO POWINNO MIEĆ
jednolitą konsystencję.
ODSTAWIAMY CIASTO NA
jakieś 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej paleni cienkie naleśniki.
PRZED SMAŻENIEM PATELNIĘ
należy cienko posmarować olejem, np.
ZA POMOCĄ PĘDZLA
kuchennego.
Z PODANEJ ILOŚCI
ciasta otrzymamy 5-6 naleśników, w zależności od wielkości patelni.
LEKKO OSTUDZONE NALEŚNIKI
składamy a 4 części, w tzw. CHUSTECZKĘ.
SOS POMARAŃCZOWY Z
filetami z pomarańczy Dwie pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę.
PO OTARCIU SKÓRKI
i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty, bez błonek).
Z POZOSTAŁEJ POMARAŃCZY
wyciskamy sok.
NA ROZGRZANEJ PATELNI
karmelizujemy cukier z masłem – na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia się.
OKOŁO 10 G
masła odkładamy do podsmażenia filetów z pomarańczy.
NA PATELNIĘ Z
gotowym karmelem kładziemy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy na karmelizowanym cukrze z masłem z obu stron.
GDY NALEŚNIKI SĄ
już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku.
SOS POWINIEN LEKKO
zgęstnieć i nabrać konsystencji sosu.
OSTATNIM ETAPEM JEST
dodanie likieru i flambirowenie czyli podpalenie alkoholu.
ZWIĘKSZAMY PŁOMIEŃ LUB
moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować - podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając !!!
GDY ALKOHOL SIĘ
wypali przekładamy naleśniki na talerz, zostawiając na patelni sos.
DO SOSU NA
patelni dokładamy filety pomarańczy i resztę masła, smażymy przez chwilę, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.
JAK PODAWAĆ GORĄCYMI
filetami z pomarańczy dekorujemy naleśniki i polewamy gorącym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1596,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
53,1 g
Błonnik
2,6 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym z serkiem wiejskim oraz dodatkiem sera pecorino i suszonych pomidorów. Proste danie idealne na obiad czy romantyczną kolację, inspirowane kuchnią włoską!

Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Kolorowa sałatka warzywna
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!