Tumbet • przepis • składniki • przygotowanie
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości ok. 5-8 mm. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w grube plastry.
SMAŻYMY WARZYWA
Na dwóch patelniach rozgrzewamy odrobinę oliwy. Na jednej z nich kładziemy plastry bakłażana i smażymy z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy plastry ziemniaków (także z dwóch stron). Następnie smażymy plastry cukinii i papryki (również z dwóch stron).
UKŁADAMY WARZYWA WARSTWAMI
Usmażone ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego i obficie solimy. Następnie układamy plastry bakłażana i je również solimy. Kolejna warstwa to plastry cukinii, które także obficie solimy. Na samym końcu układamy pokrojoną paprykę i solimy.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie kroimy pomidory w dużą kostkę. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając.
DODAJEMY POMIDORY
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory (wraz z szypułkami, aby uwolniły smak). Całość doprawiamy oregano, tymiankiem, cukrem i solą. Czekamy, aż sos się zredukuje.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Kiedy sos się zredukuje, wyciągamy szypułki pomidorów i wylewamy sos na wierzch warzyw. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
894,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
149,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
23,6 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Baklawa
Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!