Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Drożdże mieszamy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie łączymy mąkę z solą, resztą ciepłej wody i płynnymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
PODSMAŻAMY WARZYWA DO SOSU POMIDOROWEGO
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy listki bazylii i pomidory pelati. Dolewamy około 100 ml wody i gotujemy przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodajemy oregano roztarte w dłoniach, oliwę i wszystko dokładnie miksujemy.
DOPRAWIAMY MIĘSO MIELONE
Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy posiekanym anchois i czosnkiem. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na nie sos, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ciasto posypujemy porwaną na kawałki lub startą mozzarellą. Dodajemy ostudzone mięso, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory posiekane na paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Przed pieczeniem można podgrzać blachę dla lepszego efektu. Gotową pizzę dekorujemy rukolą i polewamy oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3475,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,3 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
68,2 g
Błonnik
31,5 g
Białko
31,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Lamingtony
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!