Wigilijny makowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rodzynki moczymy w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg). Do gorącego mleka stopniowo wsypujemy 80 g mąki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, dodając stopniowo 400 g mąki oraz 120 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła. Ciasto wyjmujemy z misy miksera, wyrabiamy na blacie. Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
PIECZEMY MAKOWIEC
Posiekane orzechy i namoczone rodzynki mieszamy z masą makową, skórką z pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i przekładamy na pergamin. Wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba jego końce podwijamy pod spód, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz w trakcie pieczenia. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 35°C. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzony makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Makowiec dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6193 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
619,3 kcal
Tłuszcz
25,4 g
Węglowodany
82,2 g
Błonnik
1,8 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Owocowe szaszłyki
Smakowita mieszanka owoców podpieczonych na grillu w postaci szaszłyków. Podana ze słodkim sosem miodowym i orzechami.

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.