zywieniesportowcow.pl

Iberyjska sałatka z owocami morza • przepis • składniki • przygotowanie

Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.

Iberyjska sałatka z owocami morza

Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
kalmar filet, mrożony - 100 g
małże - 200 g
natka pietruszki - 10 g
krewetki tygrysie - 200 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ziemniak - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Ziemniaki obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę – w pióra. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pokrojone w pierścienie kalmary oraz małże także gotujemy. Gdy małże się otworzą, oddzielamy je od skorupek.
2.PODSMAŻAMY OWOCE MORZA:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy krewetki. Dodajemy sok z cytryny i dorzucamy ugotowane kalmary oraz małże. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Do miski wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny, po czym mieszamy je z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wykładamy ziemniaki i cebulę. Wokół umieszczamy podsmażone owoce morza. Całość polewamy dressingiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Iberyjska sałatka z owocami morza

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę – w pióra. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pokrojone w pierścienie kalmary oraz małże także gotujemy. Gdy małże się otworzą, oddzielamy je od skorupek.

2

PODSMAŻAMY OWOCE MORZA

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy krewetki. Dodajemy sok z cytryny i dorzucamy ugotowane kalmary oraz małże. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Do miski wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny, po czym mieszamy je z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wykładamy ziemniaki i cebulę. Wokół umieszczamy podsmażone owoce morza. Całość polewamy dressingiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

952,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317,6 kcal

🥑

Tłuszcz

8,2 g

🌾

Węglowodany

24,6 g

🥬

Błonnik

24,7 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy

Iberyjska sałatka z owocami morza - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl