Welsch z północnej Francji z serem cheddar • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 NACZYNIA
do zapiekanki tarkę Rozgrzej piekarnik do 180°C Bochenek chleba kroimy na pół.
POŁÓWKI PRZECINAMY WZDŁUŻ
na 2 części (otrzymujemy łącznie 4 pajdy chleba). 6 ŁYŻEK PIWA: podgrzewamy w rondlu, dodajemy musztardę Dijon.
MIESZAMY, DODAJEMY STARTY
na tarce ser, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
NA KONIEC DODAJEMY
2-3 łyżki piwa.
PAJDY CHLEBA PIECZEMY
na rozgrzanej patelni grillowej z 2 łyżkami oleju.
KROMKI PRZEKŁADAMY DO
4 naczyń żaroodpornych, każdą polewamy 1-2 łyżkami piwa, na wierzchu układamy gube plastry boczku.
CHLEB ZALEWAMY ROZPUSZCZONYM
serem i pieczemy około 10 minut w temp. 180°C. MIKS SAŁAT PRZEKŁADAMY: do miski.
SKRAPIAMY OLIWĄ Z
oliwek i octem balsamicznym.
SMAŻYMY JAJKO NA
oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
UKŁADAMY JE NA
wierzchu welscha, dekorujemy bazylią i podajemy z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3940,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
985,1 kcal
Tłuszcz
77 g
Węglowodany
25 g
Błonnik
43,6 g
Białko
43,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!

Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!