zywieniesportowcow.pl

Ciasto cappuccino • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Czas przygotowania
405 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier drobny - 250 g
mąka pszenna - 170 g
mąka ziemniaczana - 70 g
jajko - 8 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier wanilinowy - 4 łyżeczki
kawa instant cappucino - 100 g
żelatyna - 4 łyżki
śmietan fix - 27 g
mleko 3,2% - 500 ml
budyń śmietankowy - 40 g
masło - 220 g
kakao - 1 łyżka
czekolada gorzka - 0,5 tabliczki

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka (żółtka wlewamy do kubka). Ubijamy je na wysokich obrotach na sztywno, stopniowo dodając cukier.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąki i także dodajemy do masy, mieszamy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao i wszystko miksujemy.
3.PIECZEMY BISZKOPT:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt - najpierw chwilę w piekarniku, a potem wyciągamy go z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
4.PRZEKRAJAMY BISZKOPT:
Podważamy boki formy i otwieramy ją. Przecinamy biszkopt wzdłuż na pół, jedną warstwę przekładamy na deskę, drugą zostawiamy w formie i zamykamy ją.
5.UBIJAMY ŚMIETANĘ:
Do miski wlewamy ok. 200 ml mleka, a następnie dodajemy do niego śmietanę wraz ze śmietan-fixem i ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie sztywna, wkładamy ją do lodówki.
6.ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ:
Wlewamy do jednego kubka 80 ml chłodnej wody i wsypujemy żelatynę. Czekamy, aż stężeje. Do rondelka wlewamy 80 ml wody i zagotowujemy ją, a potem dodajemy do niej napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje. Studzimy.
7.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski z ubitą śmietaną dodajemy żelatynę i cappuccino instant. Wszystko razem miksujemy przez 3-4 minuty.
8.SMARUJEMY MASĄ BISZKOPT:
Wystudzony biszkopt smarujemy kawową masą i wygładzamy ją. Nakładamy na tę warstwę drugi blat z biszkoptu, ostrożnie zsuwając go z deski. Wkładamy blachę z ciastem do lodówki. Chłodzimy przez 30 minut, a potem przechodzimy do przygotowywania drugiej warstwy.
9.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
Przyrządzamy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w zmniejszonej ilości mleka -  500 ml. Gotujemy go, aż zgęstnieje. Studzimy.
10.MIKSUJEMY BUDYŃ Z MASŁEM:
Przekładamy wystudzony budyń do miski i miksujemy go z masłem na gładką masę.
11.WYKŁADAMY MASĘ NA CIASTO:
Na stężałą masę kawową wykładamy gotową masę śmietankową i rozsmarowujemy ją. Wygładzamy i znowu wkładamy ciasto do lodówki na 4 godziny.
12.WYKAŃCZAMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i przyozdabiamy je startą na tarce czekoladą oraz przesianym przez sito kakao. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do zjedzenia.
Ciasto cappuccino

Czas przygotowania

405 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka (żółtka wlewamy do kubka). Ubijamy je na wysokich obrotach na sztywno, stopniowo dodając cukier.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąki i także dodajemy do masy, mieszamy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao i wszystko miksujemy.

3

PIECZEMY BISZKOPT

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt - najpierw chwilę w piekarniku, a potem wyciągamy go z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

4

PRZEKRAJAMY BISZKOPT

Podważamy boki formy i otwieramy ją. Przecinamy biszkopt wzdłuż na pół, jedną warstwę przekładamy na deskę, drugą zostawiamy w formie i zamykamy ją.

5

UBIJAMY ŚMIETANĘ

Do miski wlewamy ok. 200 ml mleka, a następnie dodajemy do niego śmietanę wraz ze śmietan-fixem i ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie sztywna, wkładamy ją do lodówki.

6

ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Wlewamy do jednego kubka 80 ml chłodnej wody i wsypujemy żelatynę. Czekamy, aż stężeje. Do rondelka wlewamy 80 ml wody i zagotowujemy ją, a potem dodajemy do niej napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje. Studzimy.

7

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski z ubitą śmietaną dodajemy żelatynę i cappuccino instant. Wszystko razem miksujemy przez 3-4 minuty.

8

SMARUJEMY MASĄ BISZKOPT

Wystudzony biszkopt smarujemy kawową masą i wygładzamy ją. Nakładamy na tę warstwę drugi blat z biszkoptu, ostrożnie zsuwając go z deski. Wkładamy blachę z ciastem do lodówki. Chłodzimy przez 30 minut, a potem przechodzimy do przygotowywania drugiej warstwy.

9

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Przyrządzamy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w zmniejszonej ilości mleka -  500 ml. Gotujemy go, aż zgęstnieje. Studzimy.

10

MIKSUJEMY BUDYŃ Z MASŁEM

Przekładamy wystudzony budyń do miski i miksujemy go z masłem na gładką masę.

11

WYKŁADAMY MASĘ NA CIASTO

Na stężałą masę kawową wykładamy gotową masę śmietankową i rozsmarowujemy ją. Wygładzamy i znowu wkładamy ciasto do lodówki na 4 godziny.

12

WYKAŃCZAMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i przyozdabiamy je startą na tarce czekoladą oraz przesianym przez sito kakao. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do zjedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6134,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1226,9 kcal

🥑

Tłuszcz

62 g

🌾

Węglowodany

122,9 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

30,1 g

Podobne przepisy