Karp w sosie piernikowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ WYWAR
2 głowy karpia razem z płetwami i skrawkami ryby, jakie pozostały po krojeniu dzwonek, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i 2 cebule pokrojone w ćwiartki wrzucamy do zimnej wody.
GOTUJEMY GODZINĘ NA
wolnym ogniu.
PO UGOTOWANIU WYWAR
odcedzamy i solimy.
PRZYGOTOWANIE KARPIA DZWONKA
karpia z obu stron doprawiamy pieprzem i solą, z wywaru wyjmujemy warzywa za pomocą łyżki cedzakowej, gotujemy dzwonka w wywarze przez 20 minut na wolnym ogniu (wywaru nie może być zbyt dużo).
PO UPŁYWIE 20
minut wyciągamy karpia z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz.
DO PODGRZANEGO GARNKA
wsypujemy cukier, gdy otrzymamy karmel (cały cukier się rozpuści i zrobi lekko brązowy), dolewamy wino.
DO WINA I
karmelu wkruszamy piernik, stopniowo zagęszczając sos, od czasu do czasu mieszamy.
NA PATELNIĘ DODAJEMY
masło i czekamy, aż się rozpuści.
DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA
dodajemy 30 g mąki i mieszamy do momentu, aż otrzymamy zasmażkę w złotym kolorze.
ZESTAWIAMY PATELNIĘ Z
ognia.
GDY WINO W
garnku się wygotuje, dolewamy do sosu wywar z karpia (proporcja: 1 część sosu – 1 część wywaru).
DO SOSU DODAJEMY
rodzynki, następnie partiami za pomocą łyżki dodajemy zasmażkę, cały czas mieszamy i próbujemy, szukając najbardziej idealnego dla nas smaku.
DODAJEMY SZCZYPTĘ CUKRU
(wg uznania).
SOS DOŚĆ DŁUGO
gotujemy i redukujemy (jeśli jest zbyt gęsty, podlewamy go jeszcze wywarem z karpia), następnie zestawiamy z ognia.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
pokrojone w słupli migdały.
DZWONKA KARPIA WKŁADAMY
do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 4 minuty w celu podgrzania.
KARPIA WYJMUJEMY Z
pieca, układamy na półmisku.
CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM
i dekorujemy płatkami migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3027,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
756,9 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
8,2 g
Białko
63,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.