zywieniesportowcow.pl

Ratatouille z serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Ratatouille z serem pleśniowym

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
papryka czerwona - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
cukinia - 2 szt.
bakłażan - 2 szt.
żółta cukinia - 0,5 szt.
ser la brique - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i zioła i smażymy przez ok. 1 minutę.
2.GOTUJEMY SOS:
Do podsmażonych składników dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Sos doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie go blendujemy.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość cienkie talarki. Ser kroimy w plastry.
4.UKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY RATATOUILLE:
Sos przekładamy na dno patelni lub naczynia. Pokrojone w talarki warzywa układamy od krawędzi do środka, naprzemiennie. Pomiędzy plastry warzyw wkładamy ser. Całość oprószamy dodatkowo odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Danie pieczemy przez ok. 30 minut, aż warzywa się zarumienią.
Ratatouille z serem pleśniowym

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i zioła i smażymy przez ok. 1 minutę.

2

GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych składników dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Sos doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie go blendujemy.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość cienkie talarki. Ser kroimy w plastry.

4

UKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY RATATOUILLE

Sos przekładamy na dno patelni lub naczynia. Pokrojone w talarki warzywa układamy od krawędzi do środka, naprzemiennie. Pomiędzy plastry warzyw wkładamy ser. Całość oprószamy dodatkowo odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Danie pieczemy przez ok. 30 minut, aż warzywa się zarumienią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

749,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

150 kcal

🥑

Tłuszcz

3,8 g

🌾

Węglowodany

27,6 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy

Ratatouille z serem pleśniowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl