zywieniesportowcow.pl

Kluski francuskie z sosem szpinakowym • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Kluski francuskie z sosem szpinakowym

Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 4 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
ser pleśniowy - 50 g
śmietana 30% - 250 ml
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
Szpinak Baby - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI:
Masło ucieramy w misce na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masła, cały czas ucierając.
2.UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do masy maślanej dodajemy 2 łyżki piany z białek i odrobinę mąki i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy pianę i mąkę.
4.GOTUJEMY KLUSKI:
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień. Do gotującej się wody wkładamy łyżką porcje ciasta. Kluski gotujemy ok. 2 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Ząbek czosnku kroimy w plasterki, a ser pleśniowy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy śmietankę wraz z plasterkami czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do gorącej śmietanki z przyprawami dodajemy kawałki sera pleśniowego i mieszamy sos aż do roztopienia się sera.
Kluski francuskie z sosem szpinakowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI

Masło ucieramy w misce na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masła, cały czas ucierając.

2

UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do masy maślanej dodajemy 2 łyżki piany z białek i odrobinę mąki i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy pianę i mąkę.

4

GOTUJEMY KLUSKI

W dość dużym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień. Do gotującej się wody wkładamy łyżką porcje ciasta. Kluski gotujemy ok. 2 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Ząbek czosnku kroimy w plasterki, a ser pleśniowy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy śmietankę wraz z plasterkami czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do gorącej śmietanki z przyprawami dodajemy kawałki sera pleśniowego i mieszamy sos aż do roztopienia się sera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1230,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

615,1 kcal

🥑

Tłuszcz

54,3 g

🌾

Węglowodany

14,4 g

🥬

Błonnik

18,2 g

💪

Białko

18,2 g

Podobne przepisy

Kluski francuskie z sosem szpinakowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl