zywieniesportowcow.pl

Drożdżowe zajączki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie

Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.

Drożdżowe zajączki wielkanocne

Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 500 g
mleko 3,2% - 300 ml
masło - 95 g
sól - 0,5 łyżeczki
cukier drobny - 80 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
drożdże świeże - 25 g
jajko - 1 szt.
rodzynki - 4 szt.
cukier puder - 1 szkl
sok z cytryny - 5 łyżek
wiórki kokosowe - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
50 g roztopionego i lekko wystudzonego masła łączymy z mlekiem. Do tego płynu dodajemy pokruszone świeże drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2.WYRABIAMY CIASTO PIERWSZY RAZ:
Do misy robota planetarnego przesypujemy mąkę, przelewamy zaczyn i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż stanie się gładkie, jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3.WYRABIAMY CIASTO DRUGI RAZ:
Wyrośnięte ciasto przekładamy do misy robota planetarnego i wyrabiamy przez ok. 1 minutę.
4.FORMUJEMY ZAJĄCZKA:
rulon o długości ok. 25 cm i średnicy 3 cm,kulkę wielkości orzecha włoskiego,owal o długości ok. 5 cm.
5.PIECZEMY ZAJĄCZKI:
Wyrośnięte zajączki smarujemy pozostałymi 45 g masła i pieczemy przez ok. 15-18 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie studzimy.
6.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny tak, aby lukier był gładki i bez grudek.
7.DEKORUJEMY ZAJĄCZKI:
Każdego zajączka smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Drożdżowe zajączki wielkanocne

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

50 g roztopionego i lekko wystudzonego masła łączymy z mlekiem. Do tego płynu dodajemy pokruszone świeże drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2

WYRABIAMY CIASTO PIERWSZY RAZ

Do misy robota planetarnego przesypujemy mąkę, przelewamy zaczyn i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż stanie się gładkie, jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

3

WYRABIAMY CIASTO DRUGI RAZ

Wyrośnięte ciasto przekładamy do misy robota planetarnego i wyrabiamy przez ok. 1 minutę.

4

FORMUJEMY ZAJĄCZKA

rulon o długości ok. 25 cm i średnicy 3 cm,kulkę wielkości orzecha włoskiego,owal o długości ok. 5 cm.

5

PIECZEMY ZAJĄCZKI

Wyrośnięte zajączki smarujemy pozostałymi 45 g masła i pieczemy przez ok. 15-18 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie studzimy.

6

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny tak, aby lukier był gładki i bez grudek.

7

DEKORUJEMY ZAJĄCZKI

Każdego zajączka smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3878,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

969,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,3 g

🌾

Węglowodany

155,7 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy

Drożdżowe zajączki wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl