zywieniesportowcow.pl

Makaron z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!

Makaron z truskawkami

Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 250 g
żółtka jaj - 6 szt.
wanilia - 1 laska
sól - 1 szczypta
cukier puder - 1 łyżeczka
woda - 3 łyżki
truskawka - 350 g
ser twaróg półtłusty - 240 g
śmietana 18% - 300 g
mięta świeża - 2 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA MAKARON:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier puder. Następnie laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż i wycinamy z niej nasiona, które dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy, w razie potrzeby dodając zimną wodę.
2.WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON:
Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez ok. 10-15 minut, podsypując w razie potrzeby mąką, aż stanie się gładkie i sprężyste. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 10 minut.
3.KROIMY I GOTUJEMY MAKARON:
Blat delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto również oprószamy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki płat. Następnie zawijamy je w rulon i kroimy go w paski o szerokości ok. 3-4 mm. Każdy z pasków rozwijamy i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
4.PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Ok. 200 g owoców umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy na mus.
5.PODAJEMY MAKARON:
Kilka łyżek musu przekładamy na dno głębokiego talerza. Na to nakładamy porcję ugotowanego makaronu, część pokruszonego twarogu, kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i łyżkę śmietany.
Makaron z truskawkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA MAKARON

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier puder. Następnie laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż i wycinamy z niej nasiona, które dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy, w razie potrzeby dodając zimną wodę.

2

WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON

Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez ok. 10-15 minut, podsypując w razie potrzeby mąką, aż stanie się gładkie i sprężyste. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 10 minut.

3

KROIMY I GOTUJEMY MAKARON

Blat delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto również oprószamy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki płat. Następnie zawijamy je w rulon i kroimy go w paski o szerokości ok. 3-4 mm. Każdy z pasków rozwijamy i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.

4

PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Ok. 200 g owoców umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy na mus.

5

PODAJEMY MAKARON

Kilka łyżek musu przekładamy na dno głębokiego talerza. Na to nakładamy porcję ugotowanego makaronu, część pokruszonego twarogu, kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i łyżkę śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2288,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,1 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

63,6 g

🥬

Błonnik

21,7 g

💪

Białko

21,7 g

Podobne przepisy

Makaron z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl