zywieniesportowcow.pl

Wegańska pavlova • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!

Wegańska pavlova

Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier brązowy - 3 łyżki
czekolada gorzka - 200 g
tofu - 200 g
likier pomarańczowy - 50 ml
cukier puder - 270 g
ocet jabłkowy - 2 łyżeczki
aquafaba - 200 ml
czereśnie - 20 g
porzeczka - 20 g
sok pomarańczowy - 100 ml
nasiona chia - 5 g
jagody goji - 5 g
figa - 8 szt.
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BEZĘ:
Aquafabę przelewamy przez sitko do dużej miski. Ubijamy mikserem do czasu, aż powstanie piana. Dodajemy stopniowo (po 2 łyżki) cukier puder, wcześniej przesiany przez sitko, i cały czas miksujemy, aż wykorzystamy cały cukier. Gdy piana stanie się sztywna (po ok. 15 minutach ubijania), dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Dzielimy masę na 2 równe części i przekładamy na blachy, formując koła o podobnej średnicy i wysokości ok. 3 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i umieszczamy w malakserze razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY GLAZUROWANE OWOCE:
W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy i wsypujemy mieszankę owoców i nasion chia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
4.DEKORUJEMY BEZĘ:
Bezowy blat układamy na paterze. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Nakładamy cały krem na bezę, zataczając okręgi. Na krem nakładamy drugą bezę. Na górze układamy figi pokrojone w ósemki. Dekorujemy listkami mięty i glazurowanymi owocami.
Wegańska pavlova

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BEZĘ

Aquafabę przelewamy przez sitko do dużej miski. Ubijamy mikserem do czasu, aż powstanie piana. Dodajemy stopniowo (po 2 łyżki) cukier puder, wcześniej przesiany przez sitko, i cały czas miksujemy, aż wykorzystamy cały cukier. Gdy piana stanie się sztywna (po ok. 15 minutach ubijania), dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Dzielimy masę na 2 równe części i przekładamy na blachy, formując koła o podobnej średnicy i wysokości ok. 3 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i umieszczamy w malakserze razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY GLAZUROWANE OWOCE

W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy i wsypujemy mieszankę owoców i nasion chia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

4

DEKORUJEMY BEZĘ

Bezowy blat układamy na paterze. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Nakładamy cały krem na bezę, zataczając okręgi. Na krem nakładamy drugą bezę. Na górze układamy figi pokrojone w ósemki. Dekorujemy listkami mięty i glazurowanymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3055,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

76,9 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Wegańska pavlova - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl