zywieniesportowcow.pl

Kruche zajączki maślane • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na świąteczne słodkości? Paweł Małecki przygotował coś w sam raz dla Ciebie! Kruche zajączki o wyczuwalnym maślanym smaku i z cukrem trzcinowym!

Kruche zajączki maślane

Szukasz pomysłu na świąteczne słodkości? Paweł Małecki przygotował coś w sam raz dla Ciebie! Kruche zajączki o wyczuwalnym maślanym smaku i z cukrem trzcinowym!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 75 g
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 200 g
śmietana 18% - 1 łyżka
mąka pszenna - 300 g
cukier trzcinowy - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
Na deskę wysypujemy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, siekamy razem z sypkimi składnikami. Gdy masło będzie już drobno posiekane, dodajemy żółtko oraz śmietanę. Delikatnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2.WYCINAMY ZAJĄCZKI Z CIASTA:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
3.PIECZEMY ZAJĄCZKI:
Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Kruche zajączki maślane

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Na deskę wysypujemy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, siekamy razem z sypkimi składnikami. Gdy masło będzie już drobno posiekane, dodajemy żółtko oraz śmietanę. Delikatnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

2

WYCINAMY ZAJĄCZKI Z CIASTA

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

3

PIECZEMY ZAJĄCZKI

Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3131,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

261 kcal

🥑

Tłuszcz

14,3 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy

Kruche zajączki maślane - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl