Warzywna zapiekanka z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.
KROIMY WARZYWA
Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.
UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI
Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3397,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566,3 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
41,1 g
Błonnik
16,7 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Leczo z frankfurterkami
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!