zywieniesportowcow.pl

Pyzy ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Pyzy ziemniaczane

Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
masło - 30 g
mąka ziemniaczana - 70 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 70 g
czerstwe pieczywo pszenne - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupka. Studzimy.
2.FORMUJEMY PYZY:
Ziemniaki odcedzamy i czekamy przez chwilę, aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z oboma rodzajami mąki, jajkiem i doprawiamy solą. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy rękoma posypanymi mąką. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.
3.GOTUJEMY PYZY:
Pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i osączamy.
Pyzy ziemniaczane

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupka. Studzimy.

2

FORMUJEMY PYZY

Ziemniaki odcedzamy i czekamy przez chwilę, aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z oboma rodzajami mąki, jajkiem i doprawiamy solą. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy rękoma posypanymi mąką. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.

3

GOTUJEMY PYZY

Pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i osączamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

993,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

248,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Pyzy ziemniaczane - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl