zywieniesportowcow.pl

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami

Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 1 szczypta
cebula dymka - 4 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
kapusta pekińska - 300 g
makaron ryżowy - 150 g
marchew - 250 g
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
masło orzechowe - 75 g
kolendra świeża - 22 g
limonka - 0,5 szt.
orzechy arachidowe - 3 łyżki
olej z orzechów ziemnych - 5 łyżek
ząbek czosnku - 2 szt.
anyż mielony - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzamy, osączamy i studzimy.
2.KROIMY WARZYWA:
Dymki kroimy w cienkie krążki. Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i również kroimy w cienkie paski. Orzeszki ziemne grubo siekamy. Listki kolendry obrywamy.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Warzywa i makaron mieszamy z dressingiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzamy, osączamy i studzimy.

2

KROIMY WARZYWA

Dymki kroimy w cienkie krążki. Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i również kroimy w cienkie paski. Orzeszki ziemne grubo siekamy. Listki kolendry obrywamy.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Warzywa i makaron mieszamy z dressingiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane orzeszkami ziemnymi i kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1914 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,5 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

53,6 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl