zywieniesportowcow.pl

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 250 g
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 1 szt.
dynia hokkaido - 250 g
cukier puder - 50 g
jajko - 1 szt.
białko jaja kurzego - 1 szt.
gruszka - 3 szt.
cukier - 60 g
masło - 30 g
pomarańcza - 0,5 szt.
żurawina suszona - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło i żółtko. Całość krótko zagniatamy, aż powstanie dość gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i przekładamy na ok. 30 minut do lodówki.
2.PIECZEMY DYNIĘ I PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Dynię pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 180°C. Następnie delikatnie ją studzimy, obieramy ze skórki i przekładamy do wysokiego naczynia. Do dyni dodajemy skórkę i sok z połowy pomarańczy, cukier puder, przyprawę do piernika oraz białko i całe jajko.
3.PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI I KARMEL:
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w większą kostkę. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy na nią część cukru. Stopniowo dosypujemy więcej cukru w tej części patelni, gdzie najszybciej się topi. Cukru nie mieszamy, jedynie kiedy zacznie się topić i nabierze ciemnozłotego koloru delikatnie poruszamy patelnią, trzymając ją dość wysoko nad ogniem.
4.KARMELIZUJEMY GRUSZKI:
Do gotowego karmelu dodajemy gruszki, masło i sok z połowy pomarańczy. Owoce podgrzewamy w sosie, co jakiś czas mieszając, aż masło się roztopi, a sos zgęstnieje.
5.FORMUJEMY SPÓD TARTY:
Schłodzone kruche ciasto delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Następnie wykładamy nim formę do tarty, nakładając je delikatnie na brzegi i ocinając nadmiar ciasta. Tak przygotowany spód chłodzimy przez chwilę w lodówce.
6.PIECZEMY TARTĘ Z MASĄ DYNIOWĄ:
Spód do tarty pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Kiedy spód delikatnie się zarumieni przekładamy na niego masę dyniową i ponownie pieczemy przez ok. 12-15 minut w tej samej temperaturze. Gotową tartę lekko studzimy.
7.DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Skarmelizowane gruszki nieco podgrzewamy i dodajemy do nich suszone owoce żurawiny. Następnie tartę wyjmujemy z formy i przekładamy na nią skarmelizowane gruszki z żurawinami.
Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło i żółtko. Całość krótko zagniatamy, aż powstanie dość gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i przekładamy na ok. 30 minut do lodówki.

2

PIECZEMY DYNIĘ I PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Dynię pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 180°C. Następnie delikatnie ją studzimy, obieramy ze skórki i przekładamy do wysokiego naczynia. Do dyni dodajemy skórkę i sok z połowy pomarańczy, cukier puder, przyprawę do piernika oraz białko i całe jajko.

3

PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI I KARMEL

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w większą kostkę. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy na nią część cukru. Stopniowo dosypujemy więcej cukru w tej części patelni, gdzie najszybciej się topi. Cukru nie mieszamy, jedynie kiedy zacznie się topić i nabierze ciemnozłotego koloru delikatnie poruszamy patelnią, trzymając ją dość wysoko nad ogniem.

4

KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Do gotowego karmelu dodajemy gruszki, masło i sok z połowy pomarańczy. Owoce podgrzewamy w sosie, co jakiś czas mieszając, aż masło się roztopi, a sos zgęstnieje.

5

FORMUJEMY SPÓD TARTY

Schłodzone kruche ciasto delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Następnie wykładamy nim formę do tarty, nakładając je delikatnie na brzegi i ocinając nadmiar ciasta. Tak przygotowany spód chłodzimy przez chwilę w lodówce.

6

PIECZEMY TARTĘ Z MASĄ DYNIOWĄ

Spód do tarty pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Kiedy spód delikatnie się zarumieni przekładamy na niego masę dyniową i ponownie pieczemy przez ok. 12-15 minut w tej samej temperaturze. Gotową tartę lekko studzimy.

7

DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Skarmelizowane gruszki nieco podgrzewamy i dodajemy do nich suszone owoce żurawiny. Następnie tartę wyjmujemy z formy i przekładamy na nią skarmelizowane gruszki z żurawinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3304,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

52,2 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy