Mozzarella sticks - mozarella panierowana • przepis • składniki • przygotowanie
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOUJEMY CIASTO DO PANIEROWANIA
Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Do pojemnika miksera wbijamy 2 jaja, dodajemy pieprz i sól. Chwilkę miksujemy. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i wodę. Całość mieszamy (musimy uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.
PANIERUJEMY MOZZARELLĘ
Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca.
SMAŻYMY MOZZARELLĘ
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, listki pietruszki chwilę frytujemy pod przykryciem, wyjmujemy na papierowy ręcznik, delikatnie solimy. Na patelni chwilę frytujemy kawałki mozzarelli, wyjmujemy z patelni, na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3455,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
691,1 kcal
Tłuszcz
39,9 g
Węglowodany
50,5 g
Błonnik
3,1 g
Białko
32,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!

Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.

Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.