Szybki stir fry z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Sos sojowy, olej sezamowy, miód, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z ½ limonki i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy w misce.
OBIERAMY KREWETKI
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy, pozostawiając ogony, i przekładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut.
KROIMY WARZYWA
Marchewkę kroimy w dość grube słupki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Łodygę brokułu również kroimy w słupki. Papryczkę chili i cukinię kroimy w plasterki.
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI STIR FRY
Krewetki razem z marynatą przesmażamy w mocno rozgrzanym woku (lub na mocno rozgrzanej głębokiej patelni) ok. 3 minut, aż zarumienią się z każdej strony. Dodajemy marchewkę, a następnie, kolejno, resztę pokrojonych wcześniej warzyw i za każdym razem mieszamy całość.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
PODAJEMY STIR FRY
Do przesmażonych warzyw dodajemy posiekane zioła: natkę pietruszki i miętę. Dodajemy podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1609,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,9 kcal
Tłuszcz
5,6 g
Węglowodany
52,7 g
Błonnik
17,9 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
Zagraj w zielone z egzotyczną okrą, której smak odkryjesz dzięki przepisowi Darii! Najlepiej smakuje w połączeniu z morelą, pomidorowym sosem i rozgrzewającymi przyprawami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.