zywieniesportowcow.pl

Szybki stir fry z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Szybki stir fry z krewetkami

Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
krewetki - 450 g
limonka - 1 szt.
makaron ryżowy - 200 g
brokuł - 1 szt.
marchew - 1 szt.
miód - 1 łyżka
natka pietruszki - 20 g
ocet ryżowy - 1 łyżeczka
olej sezamowy - 1 łyżeczka
orzech nerkowca - 30 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
mięta świeża - 12,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Sos sojowy, olej sezamowy, miód, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z ½ limonki i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy w misce.
2.OBIERAMY KREWETKI:
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy, pozostawiając ogony, i przekładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut.
3.KROIMY WARZYWA:
Marchewkę kroimy w dość grube słupki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Łodygę brokułu również kroimy w słupki. Papryczkę chili i cukinię kroimy w plasterki.
4.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI STIR FRY:
Krewetki razem z marynatą przesmażamy w mocno rozgrzanym woku (lub na mocno rozgrzanej głębokiej patelni) ok. 3 minut, aż zarumienią się z każdej strony. Dodajemy marchewkę, a następnie, kolejno, resztę pokrojonych wcześniej warzyw i za każdym razem mieszamy całość.
5.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
6.PODAJEMY STIR FRY:
Do przesmażonych warzyw dodajemy posiekane zioła: natkę pietruszki i miętę. Dodajemy podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ limonki.
Szybki stir fry z krewetkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Sos sojowy, olej sezamowy, miód, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z ½ limonki i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy w misce.

2

OBIERAMY KREWETKI

Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy, pozostawiając ogony, i przekładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut.

3

KROIMY WARZYWA

Marchewkę kroimy w dość grube słupki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Łodygę brokułu również kroimy w słupki. Papryczkę chili i cukinię kroimy w plasterki.

4

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI STIR FRY

Krewetki razem z marynatą przesmażamy w mocno rozgrzanym woku (lub na mocno rozgrzanej głębokiej patelni) ok. 3 minut, aż zarumienią się z każdej strony. Dodajemy marchewkę, a następnie, kolejno, resztę pokrojonych wcześniej warzyw i za każdym razem mieszamy całość.

5

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

6

PODAJEMY STIR FRY

Do przesmażonych warzyw dodajemy posiekane zioła: natkę pietruszki i miętę. Dodajemy podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1609,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

321,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,6 g

🌾

Węglowodany

52,7 g

🥬

Błonnik

17,9 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy

Szybki stir fry z krewetkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl