zywieniesportowcow.pl

Carpaccio z kalarepy • przepis • składniki • przygotowanie

Ponoć ma się po niej krzepę, czyli siłę! Chętnych, by to sprawdzić, zachęcamy jeszcze jedną cechą kalarepy: jako składnik carpaccio jest wyjątkowo smaczna!

Carpaccio z kalarepy

Ponoć ma się po niej krzepę, czyli siłę! Chętnych, by to sprawdzić, zachęcamy jeszcze jedną cechą kalarepy: jako składnik carpaccio jest wyjątkowo smaczna!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalarepa - 2 szt.
nasiona słonecznika - 3 łyżki
rzodkiewka - 4 szt.
szczypior cebuli - 24 g
chleb wiejski - 60 g
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 20 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I UKŁADAMY WARZYWA:
Kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. W ten sam sposób kroimy rzodkiewki. Plastry kalarepy rozkładamy na całej powierzchni płaskiego talerza tak, by jedne zachodziły na drugie. Na warstwie kalarepy układamy plasterki rzodkiewki.
2.PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI:
Chleb kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni i nabierze chrupkości.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Oliwę łączymy w miseczce z musztardą, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
4.PODAJEMY CARPACCIO:
Ułożone na talerzu plastry kalarepy i rzodkiewki skrapiamy dressingiem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem z dymki i nasionami słonecznika. Dekorujemy grzankami.
Carpaccio z kalarepy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I UKŁADAMY WARZYWA

Kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. W ten sam sposób kroimy rzodkiewki. Plastry kalarepy rozkładamy na całej powierzchni płaskiego talerza tak, by jedne zachodziły na drugie. Na warstwie kalarepy układamy plasterki rzodkiewki.

2

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Chleb kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni i nabierze chrupkości.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę łączymy w miseczce z musztardą, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

4

PODAJEMY CARPACCIO

Ułożone na talerzu plastry kalarepy i rzodkiewki skrapiamy dressingiem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem z dymki i nasionami słonecznika. Dekorujemy grzankami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

681,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

340,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16,0 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

11,3 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy

Carpaccio z kalarepy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl