zywieniesportowcow.pl

Fit makaron à la carbonara • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!

Fit makaron à la carbonara

Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak wędzona pierś - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
makaron spaghetti - 150 g
cukinia - 0,5 szt.
żółtka jaj - 2 szt.
ser pecorino - 20 g
grana padano - 20 g
natka pietruszki - 0,25 pęczka
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY PIERŚ KURCZAKA:
Wędzoną pierś kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oliwy i krótko podsmażamy na niej kurczaka.
2.PODSMAŻAMY CUKINIĘ:
Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Ok. 2 łyżki podsmażonych składników odkładamy na później, aby ozdobić gotowe danie.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy ok. 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu, aby był al dente. Po ugotowaniu odlewamy ok. 0,33 szklanki wody – będzie potrzebna do przygotowania sosu.
4.ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SEREM:
Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce dokładnie mieszamy żółtka z czarnym pieprzem i serami.
5.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Do podsmażonego kurczaka i cukinii dodajemy makaron, połowę zostawionej wody z jego gotowania i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka z serem i drobno posiekaną pietruszkę i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody po gotowaniu makaronu, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
6.PODAJEMY MAKARON:
Makaron nakładamy na talerze, ozdabiamy z wierzchu odłożonym wcześniej podsmażonym kurczakiem z cukinią, a także odrobiną startego pecorino romano.
Fit makaron à la carbonara

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY PIERŚ KURCZAKA

Wędzoną pierś kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oliwy i krótko podsmażamy na niej kurczaka.

2

PODSMAŻAMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Ok. 2 łyżki podsmażonych składników odkładamy na później, aby ozdobić gotowe danie.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy ok. 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu, aby był al dente. Po ugotowaniu odlewamy ok. 0,33 szklanki wody – będzie potrzebna do przygotowania sosu.

4

ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SEREM

Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce dokładnie mieszamy żółtka z czarnym pieprzem i serami.

5

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Do podsmażonego kurczaka i cukinii dodajemy makaron, połowę zostawionej wody z jego gotowania i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka z serem i drobno posiekaną pietruszkę i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody po gotowaniu makaronu, aby sos miał odpowiednią konsystencję.

6

PODAJEMY MAKARON

Makaron nakładamy na talerze, ozdabiamy z wierzchu odłożonym wcześniej podsmażonym kurczakiem z cukinią, a także odrobiną startego pecorino romano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1059,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

529,9 kcal

🥑

Tłuszcz

21 g

🌾

Węglowodany

57,9 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

27,1 g

Podobne przepisy

Fit makaron à la carbonara - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl