Syrniki • przepis • składniki • przygotowanie
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce, za pomocą widelca, mieszamy twaróg, żółtko i sól. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy masę twarogową, aż stanie się dość gładka i gęsta. Gotową masę odkładamy na ok. 5 minut do lodówki, aby stężała.
FORMUJEMY SYRNIKI
Po wyjęciu ciasta z lodówki dodajemy do niego cukier i ponownie mieszamy. Następnie blat roboczy posypujemy obficie mąką i dzielimy ciasto na 5 równych kawałków. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.
SMAŻYMY SYRNIKI
Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Syrniki smażymy pod przykrywką, z jednej strony, przez ok. 7 minut lub aż nabiorą złotego koloru. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy syrniki i smażymy je z drugiej strony, pod przykryciem, przez ok. 5 minut.
PODAJEMY SYRNIKI
Syrniki studzimy do temperatury pokojowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
466,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
466,1 kcal
Tłuszcz
21,1 g
Węglowodany
38,2 g
Błonnik
32 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański shake z arbuza i truskawek
Wszystko, co przyjemnie orzeźwiające, w jednym shake’u! Mocno zmrożony arbuz, truskawki, sok z limonki i mięta tworzą połączenie, do którego chętnie będziesz wracać w upalnie dni.

Pieczona ciecierzyca na słodko
Szykujesz imprezę? Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę, którą zrobisz raz dwa? Wypróbuj przepis na ciecierzycę na słodko!

Twaróg z imbirem i owocami
Doskonała porcja witamin i orzeźwienia w postaci twarogu z owocami i rozgrzewającym imbirem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe musli
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Babka jogurtowa
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!