Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY ŻURAWINY
Żurawiny zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odstawiamy, by lekko zmiękły.
OBIERAMY GRUSZKI
Gruszki obieramy i przecinamy na pół. Cztery najbardziej kształtne owoce wybieramy do pieczenia (odkładamy), dwa pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone gruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy namoczone żurawiny razem z sokiem. Ponownie mieszamy i gotujemy, aż odparuje cały płyn.
DRĄŻYMY GRUSZKI
Z gruszek przeznaczonych do pieczenia za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne, tworząc niewielkie wgłębienie na nadzienie. Każdą łódeczkę smarujemy miodem za pomocą pędzelka.
UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier.
NADZIEWAMY I PIECZEMY GRUSZKI
Gruszkowe łódeczki wypełniamy przestudzonym nadzieniem. Na wierzch każdej z nich wykładamy porcję piany z orzechami włoskimi. Lekko uklepujemy.
PODAJEMY GRUSZKI
Talerz dekorujemy owocami czerwonej porzeczki, malinami i listkami mięty. Obok układamy upieczone gruszki z bezą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2971,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,3 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
107,7 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
Szybki, prosty i pyszny makaron z zielonym pesto, warzywami i kurczakiem będzie świetną opcją, gdy zechcesz podać na obiad danie w stylu włoskim.

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrożony jogurt z owocami leśnymi
Zamień jogurt naturalny w pyszne lody z owocami leśnymi. To prosty i szybki sposób na deser!

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Szparagi z szynką parmeńską
Grillowane szparagi z szynką parmeńską i przyprawami to przepis na udane grillowanie. Wypróbuj prosty i szybki przepis Karola!