zywieniesportowcow.pl

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą

Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
cukier puder - 50 g
białko jaja kurzego - 4 szt.
orzech włoski - 60 g
cukier trzcinowy - 50 g
gruszka - 6 szt.
masło - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 100 ml
żurawina suszona - 80 g
malina - 100 g
mięta świeża - 2 g
porzeczka - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY ŻURAWINY:
Żurawiny zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odstawiamy, by lekko zmiękły.
2.OBIERAMY GRUSZKI:
Gruszki obieramy i przecinamy na pół. Cztery najbardziej kształtne owoce wybieramy do pieczenia (odkładamy), dwa pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
3.KARMELIZUJEMY GRUSZKI:
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone gruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy namoczone żurawiny razem z sokiem. Ponownie mieszamy i gotujemy, aż odparuje cały płyn.
4.DRĄŻYMY GRUSZKI:
Z gruszek przeznaczonych do pieczenia za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne, tworząc niewielkie wgłębienie na nadzienie. Każdą łódeczkę smarujemy miodem za pomocą pędzelka.
5.UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK:
Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier.
6.NADZIEWAMY I PIECZEMY GRUSZKI:
Gruszkowe łódeczki wypełniamy przestudzonym nadzieniem. Na wierzch każdej z nich wykładamy porcję piany z orzechami włoskimi. Lekko uklepujemy.
7.PODAJEMY GRUSZKI:
Talerz dekorujemy owocami czerwonej porzeczki, malinami i listkami mięty. Obok układamy upieczone gruszki z bezą.
Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY ŻURAWINY

Żurawiny zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odstawiamy, by lekko zmiękły.

2

OBIERAMY GRUSZKI

Gruszki obieramy i przecinamy na pół. Cztery najbardziej kształtne owoce wybieramy do pieczenia (odkładamy), dwa pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

3

KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone gruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy namoczone żurawiny razem z sokiem. Ponownie mieszamy i gotujemy, aż odparuje cały płyn.

4

DRĄŻYMY GRUSZKI

Z gruszek przeznaczonych do pieczenia za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne, tworząc niewielkie wgłębienie na nadzienie. Każdą łódeczkę smarujemy miodem za pomocą pędzelka.

5

UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK

Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier.

6

NADZIEWAMY I PIECZEMY GRUSZKI

Gruszkowe łódeczki wypełniamy przestudzonym nadzieniem. Na wierzch każdej z nich wykładamy porcję piany z orzechami włoskimi. Lekko uklepujemy.

7

PODAJEMY GRUSZKI

Talerz dekorujemy owocami czerwonej porzeczki, malinami i listkami mięty. Obok układamy upieczone gruszki z bezą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2971,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,2 g

🌾

Węglowodany

107,7 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl