Makaron ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki soli. Wrzuć makaron do gotującej się wody i ugotuj al dente (ok. 8-9 minut). W międzyczasie przygotuj sos.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak dokładnie umyj i odcedź.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj do niej czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty.
DODAJEMY SZPINAK
Do zeszklonej cebuli dodaj liście szpinaku i zamieszaj. Podsmażaj je przez chwilę.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Na patelnię wlej śmietankę, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, gałką oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Wymieszaj.
DODAJEMY MAKARON
Do gotującego się sosu dodaj 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj. Makaron przecedź na sitku, a następnie dodaj go do sosu. Gotuj przez 2-3 minuty.
TRZEMY SER
Zetrzyj ser na tarce wprost do miseczki.
PODAJEMY MAKARON
Gotowy makaron ze szpinakiem i sosem przełóż na talerze, a następnie każdą porcję solidnie posyp startym serem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1838,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
459,6 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
53,6 g
Błonnik
1,2 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tropikalne smoothie z liczi
Do urlopu daleko, a Ty masz ochotę na odrobinę egzotyki? Kuracja koktajlem z liczi, ananasa i bananów trochę pomaga.

Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.

Kanapka z kiełbasą z Turyngii
Jak wykorzystać kiełbasę z Turyngii? W kanapce z pieczarkami, sadzonym jajkiem i kiełkami groszku. Pyszne połączenie – idealne na dobry początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
Ten słynny austriacki deser to miękkie wnętrze, chrupiący wierzch i domowa konfitura z żurawin, czyli połączenie idealne dla wielbicieli klasycznych słodkości! Przepis Pawła pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domowej kuchni.

Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!