zywieniesportowcow.pl

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym

Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony w plastrach - 180 g
cebula dymka - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
ciecierzyca ugotowana - 250 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 2 szt.
bazylia świeża - 24 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 2 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
chleb wieloziarnisty - 300 g
masło - 10 g
ogórek kiszony - 2 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
sałata rzymska - 420 g

Instrukcje przygotowania

1.POKROJONY W KOSTKĘ BOCZEK:
rumienimy na suchej patelni. Boczek zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Ugotowaną ciecierzycę rozgniatamy szeroką częścią noża i przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy podsmażony boczek z cebulką i czosnkiem, mięso mielone, posiekaną ostrą papryczkę (zostawiamy trochę do przygotowania majonezu). Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Masę dokładnie wyrabiamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Mięso dzielimy na 5 porcji. Deskę i dłonie natłuszczamy i formujemy płaskie kotlety.
2.DO WYSOKIEGO NACZYNIA WRZUCAMY:
2 surowe żółtka, łyżeczkę musztardy, niewielką ilość ostrej papryczki, garść gałązek bazylii oraz niewielką ilość soku z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy, cały czas mieszając, dolewamy olej słonecznikowy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
3.KISZONE OGÓRKI ORAZ POMIDORY:
kroimy w plastry. Chleb dzielimy na 10 porcji. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym rumienimy przygotowane kromki chleba. Kotlety wyjmujemy z piekarnika. Na desce układamy kromkę, polewamy ją sosem, nakładamy kilka listków sałaty, kotlet, plasterki pomidora, ogórka, ponownie doprawiamy majonezem i układamy liść sałaty. Całość przykrywamy drugą kromką chleba.
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POKROJONY W KOSTKĘ BOCZEK

rumienimy na suchej patelni. Boczek zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Ugotowaną ciecierzycę rozgniatamy szeroką częścią noża i przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy podsmażony boczek z cebulką i czosnkiem, mięso mielone, posiekaną ostrą papryczkę (zostawiamy trochę do przygotowania majonezu). Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Masę dokładnie wyrabiamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Mięso dzielimy na 5 porcji. Deskę i dłonie natłuszczamy i formujemy płaskie kotlety.

2

DO WYSOKIEGO NACZYNIA WRZUCAMY

2 surowe żółtka, łyżeczkę musztardy, niewielką ilość ostrej papryczki, garść gałązek bazylii oraz niewielką ilość soku z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy, cały czas mieszając, dolewamy olej słonecznikowy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

3

KISZONE OGÓRKI ORAZ POMIDORY

kroimy w plastry. Chleb dzielimy na 10 porcji. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym rumienimy przygotowane kromki chleba. Kotlety wyjmujemy z piekarnika. Na desce układamy kromkę, polewamy ją sosem, nakładamy kilka listków sałaty, kotlet, plasterki pomidora, ogórka, ponownie doprawiamy majonezem i układamy liść sałaty. Całość przykrywamy drugą kromką chleba.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3684,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

736,8 kcal

🥑

Tłuszcz

44,5 g

🌾

Węglowodany

47,0 g

🥬

Błonnik

39,2 g

💪

Białko

39,2 g

Podobne przepisy

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl