zywieniesportowcow.pl

Czekoladowe tiramisu z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Ciekawa odmiana dla klasycznego tiramisu, czyli wersja z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami. To pyszna wersja tego deseru, która trafi w gusta wielu osób!

Czekoladowe tiramisu z truskawkami

Ciekawa odmiana dla klasycznego tiramisu, czyli wersja z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami. To pyszna wersja tego deseru, która trafi w gusta wielu osób!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
woda - 250 ml
śmietana 36% - 500 ml
ser mascarpone - 300 g
cukier puder - 4 łyżki
czekolada gorzka - 100 g
truskawka - 500 g
kakao - 1 łyżeczka
biszkopty podłużne - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej lub metalowej miski. W rondelku gotujemy niewielką ilość wody i stawiamy na nim miskę z czekoladą. Co jakiś czas mieszamy czekoladę, aż zupełnie się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z miską z palnika i studzimy czekoladę do temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do misy robota wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Stopniowo dodając roztopioną czekoladę, ubijamy krem, aż nabierze jednolitej konsystencji i stanie się puszysty.
3.SKŁADAMY TIRAMISU:
Truskawki przekrawamy na pół. Połowę biszkoptów każdy z osobna namaczamy w kawie i układamy na dnie foremki. Na tak przygotowany spód nakładamy połowę kremu czekoladowego i truskawki. Następnie ponownie namaczamy każdy biszkopt w kawie, układamy je na warstwie truskawek, przykrywamy pozostałym kremem i oprószamy kakao.
4.OZDABIAMY I CHŁODZIMY TIRAMISU:
Na gotowym tiramisu układamy jedną, przekrojoną na pół truskawkę. Przed podaniem deser przechowujemy ok. 2-3 godzin w lodówce.
Czekoladowe tiramisu z truskawkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej lub metalowej miski. W rondelku gotujemy niewielką ilość wody i stawiamy na nim miskę z czekoladą. Co jakiś czas mieszamy czekoladę, aż zupełnie się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z miską z palnika i studzimy czekoladę do temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do misy robota wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Stopniowo dodając roztopioną czekoladę, ubijamy krem, aż nabierze jednolitej konsystencji i stanie się puszysty.

3

SKŁADAMY TIRAMISU

Truskawki przekrawamy na pół. Połowę biszkoptów każdy z osobna namaczamy w kawie i układamy na dnie foremki. Na tak przygotowany spód nakładamy połowę kremu czekoladowego i truskawki. Następnie ponownie namaczamy każdy biszkopt w kawie, układamy je na warstwie truskawek, przykrywamy pozostałym kremem i oprószamy kakao.

4

OZDABIAMY I CHŁODZIMY TIRAMISU

Na gotowym tiramisu układamy jedną, przekrojoną na pół truskawkę. Przed podaniem deser przechowujemy ok. 2-3 godzin w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4194,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

419,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,2 g

🌾

Węglowodany

31,9 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Czekoladowe tiramisu z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl