zywieniesportowcow.pl

Hot dog • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Hot dog

Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułki hot-dog - 6 szt.
cukier brązowy - 1 szczypta
ketchup - 2 łyżki
masło - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta
musztarda - 1 łyżka
ogórek konserwowy - 1 szt.
parówka - 300 g
boczek surowy - 120 g
szalotka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY PARÓWKI:
Parówki gotujemy w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szalotkę pokrojoną w plastry. Na patelni grillowej grillujemy plastry boczku, a następnie odsączamy je na ręczniku papierowym.
2.PODGRZEWAMY BUŁKI:
Na tej samej patelni podgrzewamy przekrojone na pół bułki. Podsmażoną szalotkę posypujemy odrobiną brązowego cukru. Ogórki konserwowe kroimy w plastry.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI HOT DOGA:
W misce mieszamy kilka łyżeczek musztardy i dwa rodzaje mielonej papryki. Sosem smarujemy dwie części bułki. Na jedną część wykładamy parówkę, cebulkę i boczek. Przykrywamy drugą częścią bułki i spinamy wykałaczkami. Bułkę kładziemy na boku, dodajemy ogórki i polewamy keczupem. Tak samo postępujemy z resztą składników.
Hot dog

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY PARÓWKI

Parówki gotujemy w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szalotkę pokrojoną w plastry. Na patelni grillowej grillujemy plastry boczku, a następnie odsączamy je na ręczniku papierowym.

2

PODGRZEWAMY BUŁKI

Na tej samej patelni podgrzewamy przekrojone na pół bułki. Podsmażoną szalotkę posypujemy odrobiną brązowego cukru. Ogórki konserwowe kroimy w plastry.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI HOT DOGA

W misce mieszamy kilka łyżeczek musztardy i dwa rodzaje mielonej papryki. Sosem smarujemy dwie części bułki. Na jedną część wykładamy parówkę, cebulkę i boczek. Przykrywamy drugą częścią bułki i spinamy wykałaczkami. Bułkę kładziemy na boku, dodajemy ogórki i polewamy keczupem. Tak samo postępujemy z resztą składników.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2985 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

497,5 kcal

🥑

Tłuszcz

33,3 g

🌾

Węglowodany

36,8 g

🥬

Błonnik

12,3 g

💪

Białko

12,3 g

Podobne przepisy

Hot dog - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl