Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ
Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.
PIECZEMY BATATY
Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.
FASZERUJEMY BATATY (WARIANT 1)
Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.
PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY
Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODPIEKAMY BUŁKI I SMAŻYMY BOCZEK
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podgrzewamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Obok bułek układamy plastry boczku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.
SKŁADAMY KANAPKI
Na podpieczone spody bułek wykładamy porcję sosu barbecue, mięsny farsz pulled pork, przesmażony boczek i dymkę pokrojoną w piórka. Składamy kanapki, nakrywając farsz podpieczonym wierzchem bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4105,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1026,4 kcal
Tłuszcz
33,9 g
Węglowodany
147,9 g
Błonnik
35,0 g
Białko
35,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Dżem z boczku
Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ekspresowy shake i smoothie
Wypracuj formę w nowym roku i utrzymaj ją dzięki przepisom Kingi! Ekspresowy shake i smoothie to smaczne i energetyczne doładowanie na dobry początek dnia!

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Deser pascha w 10 minut
Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!