zywieniesportowcow.pl

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem

Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 45 g
sól - 1 szczypta
mąka ziemniaczana - 60 g
olej - 75 ml
woda - 150 ml
mąka pszenna - 350 g
biszkopty - 100 g
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cukier wanilinowy - 1 paczka
cynamon - 1 łyżka
gruszka - 600 g
masło - 100 g
śliwka - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER PRZESIEWACZ:
do mąki piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C Ciasto Letnią wodę, cukier, sól oraz olej miksujemy na małych obrotach.
2.DODAJEMY STOPNIOWO PRZESIANĄ:
mąkę pszenną wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną.
3.Z WYROBIONEGO CIASTA:
formujemy kulkę, pokrywamy ciasto delikatną warstwą oleju i przekładamy do miski.
4.CAŁOŚĆ OWIJAMY FOLIĄ:
spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
5.NADZIENIE GRUSZKI OBIERAMY:
i kroimy w plasterki, a śliwki kroimy w ćwiartki.
6.KILKA PLASTERKÓW GRUSZEK:
i kawałków śliwek pozostawiamy do dekoracji.
7.RESZTĘ UMIESZCZAMY W:
naczyniu, dodajemy pokruszone biszkopty i posypujemy cukrem wanilinowym, trzcinowym oraz cynamonem.
8.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
odstawiamy na bok.
9.NA DUŻYM STOLE:
lub blacie rozkładamy duży bawełniany obrus, posypujemy go mąką.
10.CIASTO WYKŁADAMY NA:
obrus, ponownie posypujemy mąką, rozwałkowujemy jak najcieniej i delikatnie rozciągamy je na całą długość obrusa.
11.ROZCIĄGNIĘTE CIASTO OBFICIE:
skrapiamy roztopionym masłem.
12.NA JEDNYM BOKU:
ciasta układamy nadzienie i zwijamy strudel pomagając sobie obrusem.
13.KOŃCÓWKĘ CIASTA SMARUJEMY:
roztopionym masłem i sklejamy ciasto.
14.STRUDEL UKŁADAMY NA:
blaszce posmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką, smarujemy go obficie roztopionym masłem i pieczemy 15-20 minut w temp. 200-220°C.
15.CIASTO POWINNO UPIEC:
się na złoty kolor.
16.WYJMUJEMY STRUDEL Z:
piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami gruszek oraz ćwiartkami śliwek.
Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER PRZESIEWACZ

do mąki piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C Ciasto Letnią wodę, cukier, sól oraz olej miksujemy na małych obrotach.

2

DODAJEMY STOPNIOWO PRZESIANĄ

mąkę pszenną wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną.

3

Z WYROBIONEGO CIASTA

formujemy kulkę, pokrywamy ciasto delikatną warstwą oleju i przekładamy do miski.

4

CAŁOŚĆ OWIJAMY FOLIĄ

spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

5

NADZIENIE GRUSZKI OBIERAMY

i kroimy w plasterki, a śliwki kroimy w ćwiartki.

6

KILKA PLASTERKÓW GRUSZEK

i kawałków śliwek pozostawiamy do dekoracji.

7

RESZTĘ UMIESZCZAMY W

naczyniu, dodajemy pokruszone biszkopty i posypujemy cukrem wanilinowym, trzcinowym oraz cynamonem.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

odstawiamy na bok.

9

NA DUŻYM STOLE

lub blacie rozkładamy duży bawełniany obrus, posypujemy go mąką.

10

CIASTO WYKŁADAMY NA

obrus, ponownie posypujemy mąką, rozwałkowujemy jak najcieniej i delikatnie rozciągamy je na całą długość obrusa.

11

ROZCIĄGNIĘTE CIASTO OBFICIE

skrapiamy roztopionym masłem.

12

NA JEDNYM BOKU

ciasta układamy nadzienie i zwijamy strudel pomagając sobie obrusem.

13

KOŃCÓWKĘ CIASTA SMARUJEMY

roztopionym masłem i sklejamy ciasto.

14

STRUDEL UKŁADAMY NA

blaszce posmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką, smarujemy go obficie roztopionym masłem i pieczemy 15-20 minut w temp. 200-220°C.

15

CIASTO POWINNO UPIEC

się na złoty kolor.

16

WYJMUJEMY STRUDEL Z

piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami gruszek oraz ćwiartkami śliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3956,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

494,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

72,0 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl