zywieniesportowcow.pl

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem • przepis • składniki • przygotowanie

Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem

Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
olej - 2 łyżki
ocet jabłkowy - 4 łyżki
cukier - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
bułka - 1 szt.
mleko 3,2% - 120 ml
cukinia - 200 g
mięso mielone wołowe - 400 g
jajko - 2 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
ciabatta - 4 szt.
sałata lodowa - 4 liście
pomidor czerwony - 1 szt.
ser feta - 200 g
oliwki kalamata - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MASY NA BURGERY:
Bułkę przeznaczoną do masy mięsnej pokroić w kostkę i moczyć w mleku 10 minut, następnie mocno wycisnąć. Cukinię umyć, pokroić na 4 kawałki,rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać uprzednio rozdrobnioną cebulę, a potem pozostałe składniki burgerów oprócz przypraw. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 2. Masę według własnego uznania przyprawić solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWANIE DODATKÓW:
Liście sałaty umyć i osuszyć. Pomidora umyć, pokroić na 8 plasterków, wcześniej usunąwszy szypułkę. Fetę ostrożnie pokroić na cienkie plastry.
3.FORMOWANIE I GRILLOWANIE BURGERÓW:
Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować 4 burgery i piec je na grillu po 3 minuty z każdej strony (albo usmażyć na patelni). Ciabatty przekroić na pół, opiec od środka.
4.PODANIE BURGERÓW:
Dolne połówki ciabatty posmarować relishem paprykowym, obłożyć liśćmi sałaty i plasterkami pomidora. Na wierzchu ułożyć burgery, a na nich fetę. Oprószyć pieprzem, udekorować oliwkami i przykryć górnymi połówkami bułek. Podać z pozostałym relishem.
Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MASY NA BURGERY

Bułkę przeznaczoną do masy mięsnej pokroić w kostkę i moczyć w mleku 10 minut, następnie mocno wycisnąć. Cukinię umyć, pokroić na 4 kawałki,rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać uprzednio rozdrobnioną cebulę, a potem pozostałe składniki burgerów oprócz przypraw. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 2. Masę według własnego uznania przyprawić solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWANIE DODATKÓW

Liście sałaty umyć i osuszyć. Pomidora umyć, pokroić na 8 plasterków, wcześniej usunąwszy szypułkę. Fetę ostrożnie pokroić na cienkie plastry.

3

FORMOWANIE I GRILLOWANIE BURGERÓW

Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować 4 burgery i piec je na grillu po 3 minuty z każdej strony (albo usmażyć na patelni). Ciabatty przekroić na pół, opiec od środka.

4

PODANIE BURGERÓW

Dolne połówki ciabatty posmarować relishem paprykowym, obłożyć liśćmi sałaty i plasterkami pomidora. Na wierzchu ułożyć burgery, a na nich fetę. Oprószyć pieprzem, udekorować oliwkami i przykryć górnymi połówkami bułek. Podać z pozostałym relishem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3269,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3269,1 kcal

🥑

Tłuszcz

156,2 g

🌾

Węglowodany

288,6 g

🥬

Błonnik

30 g

💪

Białko

170,9 g

Podobne przepisy

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl