Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto, dodając przy tym, w razie potrzeby, 2-3 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
OWOCE GOTUJEMY Z BUDYNIEM
Rozmrożone owoce osączamy, zbierając przy tym sok. Sok mieszamy z cukrem i budyniem w proszku na gładką masę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Jabłka i owoce zagotowujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, a następnie studzimy.
PIECZEMY TORCIKI
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki i wykładamy nim 10 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 9 cm), formując przy tym krawędź. Nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 minut. Papier do pieczenia usuwamy wraz z grochem. Torciki pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyjmujemy i krótko studzimy.
TARTALETKI PODAJEMY Z LODAMI
Pozostałe ciasto również cienko rozwałkowujemy i kroimy na cienkie paski o szerokości ok. 0,5 cm. Nadzienie rozkładamy na tartaletkach. Układamy na nim kratkę z pasków ciasta, przyciskając dobrze na krawędziach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 10-15 minut na złotożółty kolor. Pozostawiamy w foremkach do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy. Podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4454 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,4 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
60,2 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantne smoothie z kaki
Próbowałeś już pikantnego smoothie? Jeśli nie, koniecznie posmakuj naszej kompozycji!

Zakwas na barszcz biały
Czy wiesz, że domowy barszcz biały smakuje najlepiej, gdy przygotujesz go na własnym zakwasie? To właśnie on nadaje zupie charakterystyczny aromat i smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz czasu. Sprawdź, jak zrobić zakwas na barszcz biały, by cieszyć się autentycznym smakiem tej wyjątkowej zupy!

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Terrina serowa
Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!