zywieniesportowcow.pl

Brownie z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Brownie z masłem orzechowym

Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada deserowa - 200 g
czekolada mleczna - 100 g
jajko - 5 szt.
kakao - 40 g
masło - 200 g
masło orzechowe - 350 g
mąka pszenna - 230 g
orzechy arachidowe - 30 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
syrop klonowy - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SYROP KLONOWY NA PATELNI:
Syrop klonowy zagotowujemy na patelni. Gotujemy do momentu zredukowania się około 1/3 ilości płynu. Delikatnie przestudzamy. Do jeszcze ciepłego syropu dodajemy miękkie masło i czekolady. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mieszając, dodajemy jajka oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
2.GOTOWE CIASTO PRZEKŁADAMY DO FORMY:
Formę do ciasta wysmarowujemy masłem i posypujemy kakao. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.
3.DEKORUJEMY GOTOWE CIASTO ORZECHAMI:
Masło orzechowe za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy małymi porcjami na ciasto, zachowując niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy lekko pokruszonymi orzechami. Tak udekorowane ciasto wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy około 40 minut.
Brownie z masłem orzechowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SYROP KLONOWY NA PATELNI

Syrop klonowy zagotowujemy na patelni. Gotujemy do momentu zredukowania się około 1/3 ilości płynu. Delikatnie przestudzamy. Do jeszcze ciepłego syropu dodajemy miękkie masło i czekolady. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mieszając, dodajemy jajka oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

2

GOTOWE CIASTO PRZEKŁADAMY DO FORMY

Formę do ciasta wysmarowujemy masłem i posypujemy kakao. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.

3

DEKORUJEMY GOTOWE CIASTO ORZECHAMI

Masło orzechowe za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy małymi porcjami na ciasto, zachowując niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy lekko pokruszonymi orzechami. Tak udekorowane ciasto wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy około 40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7606,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

633,9 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

50,7 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy

Brownie z masłem orzechowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl