zywieniesportowcow.pl

Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!

Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki

Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chałwa z miodem - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ocet winny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 0,75 niepełna szklanka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 2 łyżeczki
oliwki czarne - 360 g
cebula czerwona - 1 szt.
ser feta - 150 g
makaron kitharaki - 100 g
pomidorki koktajlowe - 60 g
ogórek - 1 szt.
natka pietruszki - 1 garść
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
mięta świeża - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY SKŁADNIKI DO MAKARONU:
Zielony ogórek przekrojony wzdłuż i pozbawiony gniazd nasiennych kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie krążki, całe oliwki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz fetę.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki dressingu miksujemy za pomocą blendera. Sałatkę polewamy dressingiem.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I SCHŁADZAMY SAŁATKĘ:
Dodajemy skórkę otartą z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY SKŁADNIKI DO MAKARONU

Zielony ogórek przekrojony wzdłuż i pozbawiony gniazd nasiennych kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie krążki, całe oliwki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz fetę.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu miksujemy za pomocą blendera. Sałatkę polewamy dressingiem.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I SCHŁADZAMY SAŁATKĘ

Dodajemy skórkę otartą z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2443,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

610,8 kcal

🥑

Tłuszcz

45,9 g

🌾

Węglowodany

40,1 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl