zywieniesportowcow.pl

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie

Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową

Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pstrąg łososiowy - 160 g
truskawka - 150 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
musztarda francuska - 1 łyżeczka
miód - 0,5 łyżeczki
limonka - 1 szt.
imbir świeży - 2 cm
tymianek świeży -
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 2 łyżki
sól -
olej -

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miski wraz ze skórką otartą z limonki i sokiem. Doprawiamy solą. Mieszamy i marynujemy przez chwilę. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju i miód.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SALSY:
Średnie truskawki kroimy na 4 części, większe na 8. Z gałązek tymianku odrywamy listki, nie siekamy. Do przygotowanej wcześniej cebuli dodajemy truskawki, drobno posiekany lub starty imbir, listki tymianku i musztardę. Całość dokładnie mieszamy.
3.SMAŻYMY RYBĘ:
Rybę smażymy tylko od strony skóry na małej ilości oleju i na małym ogniu. Gdy mięso ryby jest już prawie gotowe, na patelnię dodajemy masło, czosnek i kilka gałązek tymianku. Gdy masło się roztopi, polewamy nim (bastujemy) rybę, by nabrała aromatu.
4.PODAJEMY DANIE:
Rybę przekładamy na talerz i dekorujemy salsą oraz świeżym tymiankiem.
Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miski wraz ze skórką otartą z limonki i sokiem. Doprawiamy solą. Mieszamy i marynujemy przez chwilę. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju i miód.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SALSY

Średnie truskawki kroimy na 4 części, większe na 8. Z gałązek tymianku odrywamy listki, nie siekamy. Do przygotowanej wcześniej cebuli dodajemy truskawki, drobno posiekany lub starty imbir, listki tymianku i musztardę. Całość dokładnie mieszamy.

3

SMAŻYMY RYBĘ

Rybę smażymy tylko od strony skóry na małej ilości oleju i na małym ogniu. Gdy mięso ryby jest już prawie gotowe, na patelnię dodajemy masło, czosnek i kilka gałązek tymianku. Gdy masło się roztopi, polewamy nim (bastujemy) rybę, by nabrała aromatu.

4

PODAJEMY DANIE

Rybę przekładamy na talerz i dekorujemy salsą oraz świeżym tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

544,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

272,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

16,4 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

16 g

Podobne przepisy

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl